Regulamentul oficial

Regulamentul oficial de organizare si desfasurare a evenimentului “TriChallenge Mamaia 2018″

14-16 septembrie 2018, Mamaia.

SECTIUNEA 1. ORGANIZATORII SI REGULAMENTUL OFICIAL AL COMPETITIEI

Competitia “TriChallenge Mamaia 2018”, denumita in cele ce urmeaza “Competitie”, este organizata de catre ACS Smartatletic si are drept scop promovarea triatlonului ca sport de masa si sustinerea sportului de mare performanta in randul triatlonistilor romani.

Participantii la Competitie sunt obligati sa respecte termenii si conditiile din prezentul Regulament Oficial al Competitiei (denumit in continuare “Regulament Oficial”).

Regulamentul Oficial este intocmit si va fi facut public conform legislatiei aplicabile in Romania, fiind disponibil in mod gratuit oricarui solicitant pe site-ul www.trichallenge.ro si la locul de desfasurare a Competitiei.

Competitia se va organiza conform Regulamentului competitional ITU si a Federatiei Romane de Triatlon, concurentii trebuid sa respecte regulile prezentate in regulamentul ITU, cu exceptia articolelor suprapuse expres in acest regulament.

Regulamentul ITU se poate regasi la adresa de mai jos:

http://www.triathlon.org/uploads/docs/itusport_competition-rules-2013_final.pdf

Regulamentul Federatiei Române de Trialton se poate regasi la adresa de mai jos:

http://frtri.ro/regulamente/

Prin participarea la aceasta Competitie, participantii sunt de acord sa respecte si sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor si conditiilor prezentului Regulament Oficial si ale legislatiei in vigoare aplicabile si sa semneze declaratia pe proprie raspundere pusa la dispozitie de catre Organizatori cu ocazia inscrierii, precum si in ziua concursului, la momentul validarii înscrierii.

Competitia face parte din circuitul FRTRI Romanian Triathlon Series. Regulamentul seriei si alte detalii sunt disponibile pe site-ul oficial FRTRI.

SECTIUNEA 2. PERIOADA SI ZONA DE DESFASURARE A COMPETITIEI

2.1. Data si locul desfasurarii Competitiei:

Competitia pentru amatori va avea loc in data de 15 septembrie 2018 in Mamaia, in zona Hotelului Rex (aria de concurs si traseele celor trei probe sunt marcate pe harta oficiala de pe site) conform orarului detaliat in pagina de program.

Accesul in/din zona de concurs:
a) – cu autovehicule proprietate personala
b) – cu mijloace de transport in comun

Competitia se desfasoara conform mecanismului Competitiei, asa cum este detaliat in Sectiunea 3 din prezentul Regulament.

SECTIUNEA 3. MECANISMUL COMPETITIEI

3.1. Participantii si desfasurarea Competitiei

Această competitie se adreseaza oricarui pasionat de triatlon, inot, bicicleta sau alergare, oricarei persoane careia starea de sanatate ii permite participarea la una din probele competitiei.

Varsta minima de participare este de:

 • 20 de ani la probele olimpice
 • de 17 ani la probele sprint si
 • de 14 ani la probele supersprint

Participantii la aceasta competitie se pot inscrie la una dintre cursele individuale sau la cele de stafeta.

a) Curse individuale:
a1) Proba supersprint
a2) Proba sprint
a3) Proba olimpica

b) Curse de stafeta:
b1) Proba stafeta sprint
b2) Proba stafeta olimpica

O echipa de stafeta este formata din 2 sau 3 persoane. O persoana care participa la o cursa individuala NU POATE FI si parte dintr-o stafeta.

3.2. Distante de parcurs  

Concurentii vor trebui sa parcurga urmatoarele distante in functie de cursa la care participa:

Cursa supersprint:
400m inot + 10 km ciclism + 2.5 km alergare

Cursa sprint:
750m inot + 20 km ciclism + 5 km alergare

Cursa olimpica:
1500m inot + 40 km ciclism + 10 km alergare

3.3. Traseul de concurs

Concurentii la probele individuale vor trebui sa parcurga integral toate cele 3 probe (inot, ciclism si alergare) in aceasta ordine si pe distantele mentionate mai sus in functie de cursa la care sunt inscrisi.

Traseul de desfasurare a probelor va fi securizat cu garduri de 2m, bariere de jandarmerie, banda de semnalizare si conuri. Acesta va avea in anumite puncte stabilite anterior persoane din partea organizatorilor: comisari de traseu. Acestia sunt responsabili pentru parcurgerea traseului in deplina siguranta de catre toti competitorii, precum si cu respectarea de catre concurenti a regulilor prevazute in prezentul regulament.

Concurentii care nu respecta traseul oficial sau scurteaza traseul in orice fel (traseu care ofera un avantaj competitiv) vor fi descalificati.

Harta oficiala detaliata cu intreg traseul de concurs este disponibila pe site-ul oficial, in sectiunea Traseu.

3.3.1 Traseu proba de inot

Proba de inot se va desfasura in Marea Neagra, cu startul din fata Hotelului Rex. Valurile si orele de start vor fi detaliate in pagina de Program.

Detalii despre traseul de inot sunt disponibile in pagina de traseu.

In cazul in care apar schimbari ale vremii, precum vant puternic, ploi abundente, temperaturi scazute etc., Delegatii Tehnici si Medicali pot lua decizia de muta inotul in lacul Siutghiol, modifica lungimea traseului de inot sau pot adopta noi prevederi privind utilizarea costumului de neopren. Decizia finala va fi luata cu o ora inainte de inceperea competitiei si va fi clar comunicata atletilor de catre Delegatul Tehnic.

In cazul anularii probei de inot aceasta poate fi inlocuita cu o noua proba de alergare. In cazul stafetelor, aceasta poate fi parcursa de inotator sau de alergator la alegere.

3.3.2 Zona de tranzitie

Zona de tranzitie este comuna atat pentru cea intre inot si ciclism, cat si pentru cea intre ciclism si alergare.

Accesul si iesirea din zona de tranzitie va fi securizat si va fi permis doar participantilor.

DETALII SECURIZARE ZONA TRANZIȚIE:

 1. Zona va fi supravegheata video;
 2. Se va intra numai pe baza numarului de bicicleta;
 3. Paza va fi asigurata de o firma de paza.

Amplasarea bicletelor si a echipamentului in zona de tranzitie se va face conform programului oficial, pana cu 15 min inainte de primul start. Dupa acest interval, din motive de siguranta, nu se mai poate intra in zona de tranzitie decat de catre concurenti aflati in timpul cursei, chiar daca startul cursei la care participa concurentul nu a fost dat.

Amplasarea bicicletei in zona de tranzitie trebuie sa se faca in segmentul de rastel alocat, conform numarului de concurs si a cursei la care participa. Pe rastele se vor monta semne care vor indica pentru fiecare segment intervalul de numere in care se poate amplasa bicicleta.

Amplasarea bicicletei intr-un alt segment de rastel decat cel alocat va fi penalizata cu un avertisment daca concurentul corecteaza acest lucru inainte de ora startului sau cu o penalizare de 10 secunde pentru supersprint si sprint si 15 secunde pentru distanța olimpica.

Bicicletele vor putea fi ridicate din zona de tranzitie doar dupa ce ultimul concurent din tot evenimentul termina proba de ciclism. Ora aproximativa este de 2h jumatate de la ultimul start. Ora exacta va fi anunata de arbitri si MC-ul evenimentului la fata locului.

Bicicletele trebuie ridicate din zona de tranzitie an maximum o ora de la momentul in care ultimul concurent termina proba de alergare. In cazul in care un sportiv nu se prezinta pentru ridicarea bicicletei in acest timp, organizatorii pot percepe o taxa pentru mutarea si depozitarea bicicletei.

a) T1 – dinspre inot spre bicicleta

Va presupune parcurgerea unei distante detaliate in pagina de traseu intre zona de inot si zona de tranzitie.

Pentru concurentii de la probele de stafeta schimbul intre inotator si ciclist se face inainte de intrarea in zona de tranzitie in zona marcata pe harta oficiala cu T1. Aici ciclistul stafetei va trebui sa astepte inotatorul si sa primeasca cipul de concurs de la acesta.

b) T2 – dinspre bicicleta spre alergare

Concurentii sunt obligati sa puna bicicleta in acelasi segment alocat ca si inainte de concurs. Nerespectarea acestei reguli va fi sanctionata conform detalierii de mai sus.

Participantii se pot sui pe bicicleta la iesirea din tranzitie doar dupa depasirea liniei de “Mount Bike” si vor trebui sa descalece de pe bicicleta inainte de “Dismount line” (prin punerea unui picior pe sol inainte de linie) la terminarea traseului de ciclism. Aceste doua linii vor fi marcate corespunzator si vor avea voluntari care vor anunta aceste zone. Nerespectarea acestei reguli va atrage dupa sine o penalizare conform regulamentului ITU.

3.3.3 Traseu proba de ciclism

Pe traseul probei de ciclism traficul rutier este inchis complet.

Detalii despre traseul de ciclism (distante si numar de ture) pot fi gasite pe pagina de traseu.

Numararea turelor revine in totalitate concurentilor. Daca la validarea rezultatelor acesta nu a parcurs numarul complet de ture, acesta va fi descalificat.

Drafting / Statul la plasa
La proba de ciclism drafting-ul (statul la plasa) este permis.

Este permisa folosirea doar a bicicletelor acceptate conform regulamentelor FRTRI si ITU in cursele draft-legal. Nu sunt acceptate bicicletele cu:
– cadru de contratimp/triatlon
– care dispun de schimbatoare si frane pe aerobare
– care au roti pline sau un numar de spiţe mai mic de 12/roată).

Folosirea aerobarelor tradiţionale va fi permisă.

3.3.4 Traseu proba de alergare

Pe traseul probei de alergare traficul rutier este inchis complet. Alergarea se va desfasura pe promenada.

Detalii despre traseul de alergare (distante si numar de ture) pot fi gasite pe pagina de traseu.

Numararea turelor revine in totalitate concurentilor. Daca la validarea rezultatelor acesta nu a parcurs numarul complet de ture, va fi descalificat.

Puncte de alimentare pe traseul de alergare. Va fi un singur punct pe bucla de alergare, accesibil la maxim 2.5km, amplasat conform hartii oficiale.

3.3.5 Zona de penalizare / Penalty box

Pe traseul de alergare va fi amplasata, conform hartii oficiale, o zona de penalizare pentru servirea penalizarilor de timp acordate de oficialii tehnici pe traseul de inot, zona de tranzitie sau traseul de ciclism.

In aceasta zona vor fi afisate vizibil, pe un panou, numerele concurentilor ce trebuie sa serveasca penalizari de timp. Este obligatia participantului sa verifice acest panou pentru a afla daca are de servit o penalizare de timp.

Executarea unei penalizari de timp

Se face prin oprirea completa in dreptul oficialului tehnic din aceasta zona, care va incepe numărarea secundelor din timpul de penalizare. Daca sportivul se misca in timpul servirii penalizarii (nefiind permisa nici alergarea pe loc) oficialul tehnic va opri numaratoarea pana cand acesta este complet nemiscat.

Penalizarea poate fi servita oricand doreste sportivul atata timp cat sportivul o face inainte de trecerea liniei de finish. Daca sportivul are de servit mai multe penalizari poate opta intre a le executa in acelasi timp pe toate sau pe rand.

Neexecutarea tuturor penalizarilor de timp atrage dupa sine descalificarea.

3.4. Inscriere

Inscrierea participantilor se face completand formularul online de pe site-ul www.trichallenge.ro/. Locurile nu sunt transmisibile, iar taxele nu sunt returnabile.

O persoana care participa la o proba individuala NU poate fi si parte dintr-o stafeta. Nu se face nici un fel de exceptie, indiferent de situatie/caz.

Aveti in vedere si urmatoarele aspecte:

 • achitati taxa de inscriere in termen de 3 zile lucratoare din momentul inscrierii (neachitarea in termen duce la anularea inregistrarii);
 • locurile nu sunt transmisibile, taxele de participare nu sunt transferabile si nici returnabile;
 • daca exista o situatie aparte (un caz de urgenta/accidentare/imposibilitate motivata de participare), locul poate fi transmis unei alte persoane; taxa de transfer in acest caz este de 60 lei;
 • modificarea pozitiei unui participant de la o proba la alta (ex: transfer Ion Ionescu de la sprint la olimpic) este posibila cu cel mult 2 (doua) saptamani inaintea evenimentului; taxa de transfer este de 60 lei;

Toti concurentii trebuie sa posede licenta FRTRI. Taxa de licenta este 10 lei/eveniment si va fi achitata direct de participant.

3.6. Declaratia pe propria raspundere

Toti concurentii vor completa si semna o declaratie pe propria raspundere ca sunt apti din punct de vedere medical pentru a participa la competitie.

Pentru participanti minori la aceasta competitie unul dintre parinsi/tutore/reprezentant legal al acestora va completa si semna o declaratie prin care isi vor da acordul pe proprie raspundere cu privire la participare si vor declara ca participantul (copil) este apt din punct de vedere medical pentru participarea la aceasta competitie.

Este interzisa participarea la competitie/eveniment a persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice/droguri sau care se afla sub influenta acestora, a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a derularii evenimentului.

Persoanele care vor incalca aceste prevederi vor fi indepartate din zona evenimentului de catre organizatori, chiar cu sprijinul organelor de ordine, daca va fi cazul.

Zilele si orele cand pot fi depuse aceste declaratii sunt detaliate pe site-ul oficial, la adresa: http://www.trichallenge.ro/program/.

3.7. Echipament si conditii de concurs. Numere de concurs

Concurentii vor participa la competitie folosind propriul echipament. Se recomanda concurentilor sa poarte echipament corespunzator conditiilor meteorologice de la ora de desfasurare a competitiei.

Echipamentul de participare trebuie sa respecte regulamentul ITU.

Pentru proba de inot, in functie de temperatura apei, se va anunta daca este obligatoriu, optional sau interzis costumul de neopren. Casca de inot oficiala este obligatorie pentru proba de inot.

Numerele de concurs, casca de inot si cipul de cronometrare vor fi puse la dispozitie de catre organizatori si se vor inmana concurentilor dupa completarea si semnarea declaratiilor pe propria raspundere.

Numarul de concurs va fi prevazut cu elastic si va trebui purtat pe spatele fiecarui concurent la proba de ciclism, apoi invartit pentru a fi in zona pieptului/abdomenului la proba de alergare, astfel incat sa fie vizibile. Numarul de participare nu poate fi alterat (taiat, decupat, impaturit) sau acoperit in nici un fel.

Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toti concurentii pe toata durata probei de ciclism dar si in timpul incalzirii pe bicicleta inainte de concurs.

Bicicletele acceptate sunt cele de sosea, cursiere, MTB si ciclocros. Ele trebuie sa fie in stare buna de functionare cu frane functionale pe ambele roti.

3.8. Start si limite de timp

Orele de start si timpii limita pentru fiecare proba sunt prezentate in pagina de program.

Programul poate suferi modificari, iar acestea vor fi anuntate in prealabil.

Starturile la probele sprint si olimpica pot avea marje de 10-15 minute, in functie de concurentii sositi de la proba anterioara si deciziile arbitrilor de pe traseu.

3.9. Stabilirea rezultatelor

Clasamentul pentru fiecare categorie se face in ordinea sosirii fiecarui participant.

La trecerea liniei de sosire se va cronometra timpul in care fiecare participant va reusi sa parcurga intregul traseu folosind cipuri de cronometrare tip bratara. Acestea vor trebui inapoiate dupa trecerea liniei de finish.

Se vor intocmi clasamente separate pe fiecare categorie de la fiecare proba.

Lista categoriilor si a premiilor este disponibila pe pagina Categorii si Premii.

3.10. Arbitrii de traseu, delegati tehnici si comisia de arbitrii

Competitia va arbitrata de o echipa de oficiali tehnici (ITU, Level 1) din partea Federatiei Romane de Triatlon, la nivel de Cupa Europeana Premium.

Echipa de oficiali tehnici si comisari de cursa (arbitri de traseu) este selectata de catre Delegatul Tehnic al Federatiei Romane de Triatlon va acoperi intreaga zona de desfasurare a probelor si vor supraveghea respectarea traseului si a prezentului regulament de catre concurentii.

Orice nerespectare a prezentului regulament va fi penalizata de catre oficiali tehnici prin avertisment, penalizare de timp sau descalificare in functie de gravitatea abaterii.

Daca un comisar de cursa va observa o tentativa de ”taiere” (scurtare sau abatere) a traseului, concurentul respectiv va fi descalificat.

3.10.1 Comisia de arbitri

Comisia de arbitri va fi resonsabila pentru solutionarea tuturor contestatiilor. Componenta comisiei de arbitri va fi anuntata la sedinta tehnica de dinaintea evenimentului.

3.10.2 Depunerea si solutionarea contestatiilor

Contestatiile se vor depune la biroul oficial al evenimentului aflat dupa zona de finish, marcat cu ITU & LOC Office pe harta oficiala. Tot acolo se vor gasi si formularele de contestatie.

Ele trebuiesc depuse personal de catre sportiv sau un membru al echipe in cazul stafetelor la maximum 30 de minute dupa finalizarea probei la care acettia au participat.

Solutionarea contestatiilor va fi realizata de catre comisia de arbitri.

SECTIUNEA 4. ANUNTAREA SI INMANAREA PREMIILOR

4.1. Titluri si premii

Vor exista 2 categorii principale pentru fondul de premiere:

 • OPEN (concurentii profesionisti, competitivi – legitimati si/sau nelegitimati), premii in bani si produse:
 • AGE GROUP (concurentii amatori) – premii in produse, locurile 1, 2 şi 3 de la fiecare categorie de varsta conform paginii de categorii si premiere

La cursa individuala Sprint si Olimpic,  o grupa de varsta se premiaza daca sunt inscrisi minim 5 participanti. In caz contrar, se premiaza doar locul I;

Premiile vor fi anuntate inainte de inceperea concursului. Valoarea premiilor in bani este detaliata in sectiunea Categorii si Premii. Pe langa premii, castigatorii vor primi si diplome. Toti participantii vor primi diplome electronice de participare.

Valoarea premiilor in bani se va achita DOAR prin virament bancar in termen de 30 zile lucratoare de la data incheierii evenimentului. Nu se accepta alta metoda de plata. Castigatorii vor trimite pe email la adresa contact@smartatletic.ro contul IBAN in care se vor transfera premiile in bani, o copie dupa actul de identitate si certificatul de rezidenta fiscala in cazul persoanelor straine. Premiile vor fi platite in suma bruta, taxele aferente premiului castigat fiind retinute si achitate de catre organizator.

Festivitatea oficiala de premiere va avea loc conform programului oficial anuntat pe site.

SECTIUNEA 5. CONDITII ADMINISTRATIVE

5.1. Conditii administrative (pe timpul curselor)

Organizarea evenimentului revine Organizatorului ACS Smartatletic care se ocupa de implementarea evenimentului.

Participantii care renunta la cursa pe parcursul alergarii sunt rugati sa se prezinte in zona Start/Sosire pentru a anunta arbitrul de traseu din acea locatie despre acest abandon.

Competitia va beneficia de asistenta medicala pentru cazuri de accidentari care se va afla in apropierea zonei de start/sosire.

5.2. Conditii administrative exceptionale

In caz de situatii extraordinare care previn desfasurarea in siguranta a evenimentului (ex: conditii meteo extreme) ce nu pot fi prevazute, evenimentul va fi amanat sau chiar anulat.

In cazul amanarii sau anularii evenimentului, taxele de participare nu sunt returnabile. In cazul anularii evenimentului participantii vor primi kitul de participare integral.

5.3. Conditii administrative (generale)

In conformitate cu legislatia in vigoare, Organizatorii vor face publice numele castigatorilor si premiile acordate in cadrul acestei Competitii. Lista castigatorilor va fi publicata dupa eveniment in maxim 7 zile pe site-ul oficial.

Organizatorii se obliga, de asemenea, sa respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal.

Ca atare, Organizatorii se angajeaza sa pastreze confidentialitatea datelor cu caracter personal ale participantilor/castigatorilor la prezenta Competitie si sa le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declaratiei participantilor pe propria raspundere si legislatiei in vigoare.

Concurentilor le este interzisa aruncarea oricaror resturi, gunoaie in zona de desfasurare a competitiei sub sanctiunea descalificarii din competitie. Acestia vor putea folosi fie cosurile de gunoi amplasate in parc sau sacii menajeri pusi la dispozitie de catre organizatori in zona de start/sosire. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deseurilor si depunerea acestora in zonele special amenajate.

Este interzisa participarea la competitie/eveniment a persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice/droguri sau care se afla sub influenta acestora, a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a derularii evenimentului. Persoanele care vor incalca aceste prevederi vor fi indepartate din zona evenimentului de catre organizatori, chiar cu sprijinul organelor de politie, daca va fi cazul.

Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament pana la data inceperii competitiei cu obligativitatea anuntarii modificarilor intervenite pe site-ul oficial si la locul de desfasurare a competitiei.

Save

Save

Save